O Aromatach

POLLENA-AROMA®, która swoją działalność produkcyjną w 1956 roku rozpoczęła od tworzenia i produkcji kompozycji zapachowych i składników aromatów spożywczych w połowie lat osiemdziesiątych włączyła się do grona producentów aromatów spożywczych. Dziś w najnowocześniejszej w Europie instalacji produkujemy pełny asortyment aromatów, których receptury powstają w naszym laboratorium w oparciu o najwyższej jakości surowce. Nasze aromaty spożywcze i warunki ich wytwarzania spełniają wszystkie wymagania GMP, HACCP, IOFI i dyrektyw Unii Europejskiej.

Potrafimy stworzyć aromat o najbardziej wyrafinowanym i finezyjnym charakterze, w dowolnej formie, o akceptowanej przez klienta cenie.

Laboratorium Aromatów POLLENA-AROMA, w którym pracują najlepsi w Polsce specjaliści – twórcy aromatów spożywczych, zajmuje się projektowaniem „smaku i aromatu”, technolodzy nadają aromatowi odpowiednią formę fizyczną.

Przygotowaniem oferty dla P.T. Klientów, doborem właściwych aromatów spożywczych do ich wyrobów, a następnie realizacją zamówień zajmuje się Dział Handlowy. Przygotowana przez nas oferta handlowa to: przystępne ceny, atrakcyjne upusty oraz terminy płatności.


Powiedzcie nam jaki chcecie mieć smak, a nasi specjaliści, tak szybko jak to jest technologicznie możliwe przedłożą propozycję, na którą czekacie, dzięki której Wasz wyrób będzie miał niepowtarzalny smak i zapach.


Bożena Sokołowska
Główny specjalista ds. aromatów spożywczych

Od najdawniejszych czasów człowiek poprawiał smak potraw dodając do nich korzenie, olejki, miód, zioła i wyciągi roślin, sól itd, a dobry kucharz to artysta właśnie dlatego, że umiejętnie dobierając przyprawy wyczarowuje niepowtarzalny smak, aromat, tworzy potrawę o której się pamięta, którą się wspomina… Ale tempo współczesnego życia sprawia, że coraz mniej czasu poświęcamy Sztuce Kulinarnej, zastępując wyczarowywanie potraw, gotowymi mieszankami, które w takiej obfitości oferuje nam przemysł spożywczy. Stworzył on również zapotrzebowanie na gotowe do użycia mieszaniny składników aromatyzujących. I tak powstał przemysł aromatów spożywczych.

W praktyce, a także zgodnie z wymaganiami przepisów prawa, aromaty spożywcze tworzy się w oparciu o składniki naturalne – olejki eteryczne, ekstrakty roślinne, pojedyncze substancje wydzielone z surowców naturalnych i bardzo ograniczoną liczbę substancji otrzymywanych na drodze syntezy chemicznej. Jest to jednak grupa substancji, które występują także w naturze, dokładnie sprawdzona wieloletnimi badaniami, szczególnie w zakresie ich bezpieczeństwa dla zdrowia człowieka. Przykładem jest powszechnie stosowana wanilina, składnik naturalnej wanilii, której otrzymanie z surowca roślinnego jest bardzo kosztowne i wykluczałoby tak powszechne stosowanie z jakim mamy do czynienia w wielu branżach przemysłu spożywczego.

Tworzenie aromatów spożywczych to sztuka równie trudna jak tworzenie zapachów. Choć liczba składników jest mniejsza, aromat musi spełniać bardzo wielostronne wymagania. Ponieważ jest kombinacją zapachu i smaku wymaga od twórcy wiedzy o działaniu obu tych bodźców na zmysły człowieka. Dodatkowo wiele składników działa bardzo intensywnie i są stosowane w niezwykle małych ilościach co wymaga dużej wiedzy i bardzo wielu testów w wyrobach. Spora część aromatów znajduje zastosowanie w półproduktach, a więc muszą być odporne na procesy przetwarzania – ogrzewanie, mrożenie, przechowywanie itd. Ważnym parametrem aromatu spożywczego jest jego forma – czysta mieszanina składników, roztwór w odpowiednim spożywczym rozpuszczalniku (np. oleje jadalne) lub wygodna w stosowaniu forma proszku na nośniku typu skrobia lub maltodekstryna. Tu wchodzą technolodzy i nowoczesna aparatura do mieszania, napylania i suszenia.

Tym wszystkim dysponuje nowy zakład produkcyjny Pollena-Aroma w Nowym Dworze Mazowieckim. Wiedza, wieloletnia praktyka i nowoczesna aparatura gwarantują najwyższą jakość wyrobów.

Potrafimy stworzyć i wyprodukować dowolny aromat do każdego produktu spożywczego.

Oferta
Zamówienia

Dodaj komentarz

Tworzymy od 1956 r.